Cesty sú preplnené, Zemplín potrebuje letisko

17.11.2008 Humenné

Humenné/Kamenica nad Cirochou 17. novembra (TASR) - Stúpajúce množstvo áut na zemplínskych cestách, ale aj avizovaná realizácia významného projektu Vtáčie údolie, ktorý okrem iného zvýši návštevnosť na Hornom ...
Keďže si viaceré samosprávy uvedomujú, že diaľnic sa Zemplínčania tak skoro nedočkajú, snažili sa o sfunkčnenie malého letiska v Kamenici nad Cirochou neďaleko Humenného. Mesto Humenné preto založilo spoločne s obcou združenie a požiadalo príslušný krajský úrad (KÚ) o odkúpenie letiska, aby sa tak stalo majetkom spomínaných obcí.
\"Žiaľ KÚ sa odvoláva na uznesenie, ktoré bolo prijaté ešte za Dzurindovej vlády, o nepredaji štátneho majetku a neprivatizovaní a keďže odvtedy toto uznesenie nebolo zrušené, KÚ má obmedzené možnosti na konanie, takže aj iniciatíva a snaha nás, aby sa letisko sfunkčnilo, ostáva na mŕtvom bode, \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. Dodal, že potreba takéhoto letiska je reálna už v súčasnosti. V rámci Humenného je rozšírený priemysel. V ekonomickej zóne je osem zahraničných investorov, ktorí denne pulzujú preplnenými cestami. Motorových vozidiel na nich zo dňa na deň pribúda, a tak sú každou minútou nebezpečnejšie.
\"Stále hovoríme, že východu sa dá pomôcť aj jedným kilometrom diaľnice, tým máme na mysli jeden kilometer diaľnice pristávacej a vzletovej dráhy na letisku v Kamenici, kde by mohli pristávať a vzlietať malé dopravné lietadlá pre počet osem - dvanásť, maximálne 36 ľudí, \" povedal primátor. Lietadlá by premávali do Košíc, resp. do Bratislavy, odkiaľ by sa investori či návštevníci východu mohli dopraviť medzištátnymi linkami ďalej do zahraničia.
 

Vyberte región